flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У РСУ зробили заяву щодо особливого режиму роботи судів під час пандемії COVID-19

19 жовтня 2021, 12:30

    З огляду на зростання кількості хворих на COVID-19, Голова РСУ Богдан Моніч звернув увагу на те, що рекомендації РСУ щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, викладені в рішеннях №19 від 17 березня 2020 року та №63 від 30 жовтня 2020 року, є чинними і зборам суддів варто оперативно реагувати на ситуацію в регіоні, якщо він переведений до «червоної» зони карантину. Про це повідомляє офіційний сайт РСУ.

    Рада суддів України, ще в березні 2020 року найпершою відреагувала на нові виклики, пов’язані з пандемією, та унормувала роботу судів на період карантину із забезпеченням безперервного доступу громадян до правосуддя.

    Відтак, судам було рекомендовано проводити роз’яснювальну роботу з громадянами щодо можливості відкладення розгляду справ у зв'язку із карантинними заходами та можливість розгляду справ у режимі відеоконференції, припинити всі заходи, не пов'язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо), а також припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом суду.

    Ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи рекомендовано здійснювати в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопій матеріалів судової справи на електронну адресу, а заяви про ознайомлення приймати через дистанційні засоби зв'язку.

    Щодо судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня, то їх кількість, за рекомендацією Ради судів України, необхідно зменшити, а за можливості – здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, у порядку письмового провадження.

    Рада суддів України також рекомендувала учасникам судових засідань надавати суду всі необхідні документи дистанційними засобами зв'язку: в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою, факсом.

   Судам також рекомендовано організовувати онлайн трансляції засідань резонансних справ задля забезпечення реалізації принципів доступності та неупередженості здійснення правосуддя та принципу гласності судового процесу, а пресслужбам судів своєчасно та детально анонсувати і висвітлювати перебіг судових засідань у резонансних справах на вебсторінках судів, у соціальних мережах та забезпечувати он-лайн трансляцію судових процесів», — зазначили у РСУ.

   Голова Ради суддів України Богдан Моніч зауважив, що суд – це установа, яка здійснює свою діяльність за будь-яких умов і карантин не є виключенням, тому дотримання рекомендацій та заходів безпеки є важливим кроком на шляху зупинення пандемії. Бережіть один одного, бо лише спільними зусиллями можна зупинити COVID-19.

    Рішення РСУ №19 від 17 березня 2020 «Рекомендації Ради суддів України щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб»:  http://rsu.gov.ua/uploads/news/risenna-rsu-no19-vid-170320-sodo-3139072992.pdf

 

   Рішення РСУ №63 від 30 жовтня 2020 року «Щодо дотримання прав учасників судових проваджень та представників ЗМІ в умовах карантину»: http://rsu.gov.ua/uploads/article/risenna-rsu-no-63-vid-30102020-s-1478f00d95.pdf

 

 

   Джерело: СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА