flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл «Правосуддя, дружнє до дитини»

02 грудня 2021, 12:05

    Голова Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко прийняв участь у круглому столі «Правосуддя, дружнє до дитини», який був проведений за ініціативою  консультативної місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки України і був одним  із серії он-лайн круглих столів на тему дружнього до дітей правосуддя.

    Павло Пархоменко розповів учасникам про пілотний проект «модель Барнахуса», який реалізується в Україні відповідно до міжнародних стандартів та найкращих європейських практик.

    Учасники ознайомилися з європейськими стандартами і досвідом опитування дітей, залучених в якості свідків та потерпілих під час кримінальних проваджень.

    Окремою метою круглого столу було надати всім суб’єктам, залученим у ланцюг кримінального правосуддя, додаткову інформацію про спеціалізовані кімнати для опитування неповнолітніх («зелені кімнати»).       

    Учасники ознайомились з європейськими та міжнародними стандартами щодо використання безпечного та дружнього середовища під час опитування дітей у кримінальному проваджені, зокрема фінським досвідом використання зелених кімнат. 

    Такі круглі столи вже було проведено для учасників із Сумської та Луганської областей. Загальною метою круглого столу «Правосуддя, дружнє до дитини» було визначення питань та пропозицій щодо дотримання найкращих інтересів дитини під час допитів неповнолітніх у кримінальних провадженнях, підтримка та посилення плідної співпраці між поліцією, прокуратурою, судовими органами, а також юристами та спеціалістами, які надають безоплатну правову допомогу та соціальні послуги.

   Захід також мав на меті визначення дискусійних питань, які підлягають вирішенню, ідентифікацію правових чи процедурних прогалин та формулювання спільних пропозицій щодо вирішення існуючих проблем на місцевому рівні, підвищення довіри населення до правоохоронної системи.