flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати міжнародної співпраці щодо зміцнення системи правосуддя, дружнього до дітей

07 грудня 2021, 14:21

     1–2 грудня 2021 року відбулася регіональна конференція Нідерланди – Грузія – Україна “Синергія між системою захисту дітей та системою правосуддя по відношенню до дітей у конфлікті із законом: кращі практики, висновки та рекомендації від реалізації проекту МАТРА в Грузії та Україні”.

    Голова Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко взяв участь у заході та виступив із доповіддю щодо внесоку Проекту МАТРА у розвиток правосуддя  дружнього до дитини.

    Було відмічено, що в результаті діяльності Проекту МАТРА в Україні:

  • проведено дослідження досудових практик та судової практики застосування законодавства України про кримінальну відповідальність неповнолітніх;
  • проведено аналіз національної політики і законодавчої бази України щодо діючої системи захисту дітей у конфлікті з законом;
  • підготовлено звіт за результатами експертного обговорення питання реформування закладів соціальної реабілітації дітей;
  • проведено круглий стіл “Правосуддя, дружнє до дитини: реальність та перспективи”;
  • організовано Всеукраїнський форум з правосуддя, дружнього до дитини;
  • розроблено та впроваджено навчальні курси для суддів, поліцейських та адвокатів та підготовлені тренери, які в подальшому будуть задіяні у підготовці відповідних фахівців.

    Під час роботи конференції партнери також поділилися своїми здобутками за час реалізації проєкту МАТРА в Грузії та Україні. Особлива увага була приділена нідерландському, українському та грузинському досвідам щодо застосування психологічного аспекту у допиті дитини, підготовці психологів та відповідних фахівців, які беруть участь в опитуванні дитини.

    Учасники регіональної конференції відмітили необхідність продовження співпраці та надали пропозиції щодо можливих напрямків між секторальної взаємодії.