flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як розвивати дружнє правосуддя в громадах

23 грудня 2021, 13:59

     17 грудня 2021 року у змішаному онлайн та офлайн форматі  пройшло обговорення «Як розвивати дружнє правосуддя в громадах» .

     В дискусії взяло участь 35 учасників - представники та партнери Громадських центрів правосуддя, працівники органів суду, поліції, пробації, безоплатної правової допомоги, представники місцевого самоврядування, експерти, громадські активісти, а також представники міжнародних проєктів у сфері правосуддя.

     До дискусії  долучився і голова Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко.

     Учасники зробили  акцент на партнерстві, зокрема на залученні громади до роботи Громадського центру правосуддя.

     Громадський центр правосуддя створений за підтримки Чернігівського апеляційного суду та існує вже понад 2 роки, за цей час було відкрито 2 філії на базі районних судів (Ічнянський та Бахмацький районні суди).

     Громадський центр правосуддя на Чернігівщині - це просторовий майданчик, де представники влади, органів місцевого самоврядування та громадськості об’єднали свої зусилля та ресурси для вивчення потреб громад та вирішення актуальних правових проблем, в тому числі протидії домашньому насильству.

    Були обговорені також і такі питання, як:

  • нейтралізації негативного впливу пандемії COVID-19 на доступ до правосуддя в громадах;
  • формування ідентичності моделі Громадського центру правосуддя на рівні територіальних громад;
  • залучення місцевих мешканців до захисту своїх прав та розвитку громад;
  • участі місцевого самоврядування у питаннях забезпечення доступу до правосуддя;
  • впровадженні окремих інструментів та інновацій розбудови дружнього правосуддя з боку поліції, судів, пробації та інших державних органів;
  • розвитку альтернативних способів вирішення конфліктів в громадах;
  • розбудови горизонтального партнерства державних органів та неурядового сектору у сфері правосуддя.

 

      За спільною думкою, наразі в громадах починають впроваджуватися окремі елементи в сфері правосуддя, проте на місцевому рівні не вистачає спільного бачення, спроможностей та координації для того, аби розвивати людиноцентричне правосуддя. Саме ці потреби в громадах може ефективно задовольняти формат Громадського центру правосуддя, який успішно впроваджується в місті Татарбунари Одеської області та громадах Чернігівщини.

     Також наприкінці заходу загальні плани Програми USAID «Справедливість для всіх» щодо розвитку людиноцентричного правосуддя в України та програми підтримки Громадських центрів правосуддя представив представник програми Томас Вертелецький.

     Міжрегіональна дискусія ініційована Громадським центром правосуддя в м. Татарбунари (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України») та Громадським центром правосуддя в м. Чернігові (працює на базі Чернігівського громадського комітету захисту прав людини).

    Більше про дискусію у відеозаписі на сторінці https://www.facebook.com/CVUOdessa