flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стартував пілотний проєкт про залучення психологів до кримінальних проваджень за участю дітей

18 жовтня 2023, 08:21

   Чернігівська область стала однією з областей для запровадження  міжвідомчого пілотного проєкту, у межах якого до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб можуть залучатися психологи через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

   Мета проєкту — захистити права дитини, забезпечити її найкращі інтереси та не допустити повторної травматизації, віктимізації під час кримінального провадження. Реалізація такого проєкту сприятиме застосуванню підходів правосуддя, дружнього до дитини, на національному рівні.

   Механізм пілотного проєкту має стати додатковим зручним інструментом для органів досудового розслідування та суддів, які проводять слідчі (розшукові), процесуальні дії у кримінальних провадженнях за участю дитини.

   Пілотний проєкт  було запроваджено Міністерством юстиції України, Міністерством внутрішніх справ України, Офісом Генерального прокурора, Координаційним центром з надання правової допомоги, за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, громадської організації «Всеукраїнський громадський Центр «Волонтер» та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, розроблений на виконання Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року, схваленої  розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1027-р.

   Порядок реалізації пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затверджено наказом Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Офісу Генерального прокурора від 07 лютого 2023 року № 493/5/67/32.

   Психологи що залучаються  до проєкту , включені до  Реєстру психологів, які залучаються до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Реєстр).

   Такий Реєстр сформовано Координаційним центром з надання правової допомоги за результатами відповідного конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися у межах реалізації пілотного проєкту.

   До Реєстру  включено 115 психологів, яким надаватиметься підтримка професійної діяльності, зокрема понад 100 психологів з Реєстру вже пройшли спеціальне навчання за триденною навчальною програмою “Особливості залучення та роль психолога у процесуальних діях за участю дитини в межах кримінального провадження”.

   Крім того пілотними також стали  Дніпропетровська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Одеська області та  місто Київ.

   Адреси електронної пошти для надсилання дізнавачами, слідчими, прокурорами, слідчими суддями, судом запитів про залучення психолога через центри: