flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся перший форум «Роль моделі Барнахус в системі захисту прав дитини»

08 грудня 2023, 12:08

    Суддя Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко  взяв  участь у першому форумі «Роль моделі Барнахус в системі захисту прав дитини», який відбувся 5 грудння 2023 року  в місті  Києві.

    Захід проводився з метою обміну кращими практиками, обговорення проблемних питань і пошуку спільних рішень задля досягнення консенсусу щодо реалізації моделі на національному та на місцевому рівнях, нормативного регулювання моделі, а також розробки рішень для забезпечення сталості моделі.

   У форумі взяли участь представники і представниці міністерств, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Офіс Генерального прокурора, Національна поліція, судді Верховного Суду, представники та представниці центрів Барнахус (функціонуючих і тих, які готуються до відкриття), місцевих прокуратур, органів досудового розслідування, судів, установ судово-медичної експертизи, системи надання безоплатної правничої допомоги Безоплатна правнича допомога, соціальних служб, закладів охорони здоров’я, міжнародних організацій в Україні, організацій громадянського суспільства, експертного і наукового співтовариства та інших зацікавлених осіб.

   Форум складався з декількох частин. Під час першої з них учасниками, зокрема органами місцевої влади, було представлено найуспішніші моделі і практики впровадження центрів за моделлю Барнахус в Україні. Крім того спеціалістка з питань захисту дітей Регіонального офісу ЮНІСЕФ у країнах Європи та Східної Азії Іна Верзіволлі навела аналіз міжнародного досвіду впровадження моделі Барнахус, після чого відбулась онлайн дискусія “Сталість функціонування моделі: план дій щодо розвитку. Визначення подальших кроків”.

    Під час другої частини форуму учасники були розділені на декілька тематичних груп, де вони обоговорили та запропонували подальші кроки розвитку моделі Барнахус в Україні в таких напрямах:

    Перші кроки в центрі моделі Барнахус: проблемні питання та шляхи їх вирішення;

    Надання послуг у центрі Барнахус;

    Психологічна підтримка дітей, які постраждали або стали свідками насильства;

    Соціальний супровід дітей і сімей у центрі Барнахус;

    Проведення слідчих / процесуальних дій на базі центру Барнахус;

    Допити на базі центру Барнахус;

    Шляхи розвитку моделі Барнахус (онлайн).

   Після закінчення роботи у групах, кожна з них представила свої напрацювання. В подальшому ці напрацювання будуть пропрацьовані профільними експертами і будуть й надалі впроваджуватись разом з моделлю Барнахус задля добробуту дітей України.

   Проєкт «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства», ініційований Міжвідомчою координаційною Радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, імплементується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні UNICEF Ukraine.

   Для довідки:

   Центр захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну й інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством. Діяльність Центру спрямовується на дітей віком до 18 років.

  Протягом останніх декількох років МКР активно працює над впровадженням в Україні моделі Барнахус, і зараз, під час війни, цей процес набув особливого значення. Діяльність Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх підтримується UNICEF Ukraine.

 

  Детальніше про захід за посиланням: https://www.facebook.com/inccojj/posts/pfbid0Y24t7CQBA6sanRiPFy34PCKUgxP5bXChn8HUjv53QUE1wdNVWco6Khi3Z9EALakRl