flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх

14 грудня 2023, 09:09

   12  грудня 2023 року у приміщенні Верховного Суду відбулось засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх (далі – МКР).

   Суддя Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко  взяв участь у засіданні, та як один із залучених експертів МКР,  представив аналіз досвіду запровадження сімейної спеціалізації в Україні та акцентував, що спеціалізація суддів – це один з принципів правосуддя дружнього до дитини.

   Запровадження елементів сімейної спеціалізації суддів в Україні стало окремою темою для обговорення.

     За словами Павла Пархоменка, впровадження спеціалізації суддів дозволить:
✅ Підвищити ефективність судового розгляду з урахуванням найкращих інтересів дитини.
✅ Примножити кращі правозахисні практики та посилити єдність судової практики при розгляді справ щодо сім’ї та дітей.
✅ Сформувати якісно нову систему систему правосуддя дружнього до дитини.
✅ Виконати Україною міжнародні зобов'язання щодо розбудови правосуддя дружнього до дитини на засадах спеціалізації суддів.
    Комітет ООН з прав дитини наголосив Україні створити спеціалізовані дитячі судові установи, призначити спеціалізованих суддів у справах дітей і забезпечити, щоб такі спеціалізовані судді проходили відповідну підготовку стосовно правосуддя щодо дітей.
   
   До заходу в онлайн-форматі також долучилися члени МКР – представники центральних органів виконавчої влади, а також радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, представники міжнародних організацій (Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні UNICEF Ukraine, Представництва Ради Європи в Україні Постійне представництво України при Раді Європи) та громадських організацій (зокрема, ГС “Українська мережа за права дитини”, Фундація ДЕЮРЕ Фундація DEJURE та інші).
 
  Метою засідання також стало обговорення актуальних питань, що стосуються забезпечення прав дитини у системі правосуддя, схвалення напрацювання робочих груп та залучених експертів, а також обговорення результатів впроваджених пілотних проєктів, ініційованих МКР.

    Під час заходу з метою реагування на зміни та покращення надання послуг було обговорено розроблені зміни до Порядку реалізації  пілотного проєкту “Барнахус”, які серед іншого включили такі положення, як розширення кола дітей, комплексна робота з якими ведеться за моделлю “Барнахус”; розширення кола психологів, які можуть бути залучені до процесуальних дій за моделлю Барнахус; уточнення переліку документів, з яких формується особова справа неповнолітніх, з якими проводиться робота в центрах Барнахус, та інші питання.

     Також було презентовано проєкт Національної стратегії реформування системи юстиції та захисту прав дитини у сфері правосуддя на 2024 – 2028 роки, що визначає декілька стратегічних цілей та передбачає охоплення ширшої категорії дітей та ширшого спектру завдань та заходів. Таких як:
✅ Забезпечення захисту та дотримання прав дитини в умовах збройного конфлікту.
✅ Формування якісно нової системи правосуддя щодо дітей, які перебувають у контакті із законом, Забезпечення прав дитини на всіх етапах кримінального провадження відповідно до міжнародних стандартів.
✅ Запровадження системного підходу та ефективної міжвідомчої взаємодії щодо запобігання та протидії насильству щодо дітей, забезпечення прав дітей, постраждалих від насильства, та дітей, які стали свідками злочинів.
✅ Забезпечення прав та найкращих інтересів дитини у цивільних провадженнях, що стосуються її життя, з урахуванням думки дитини.
✅ Забезпечення прав і свобод дитини в мережі Інтернет, запобігання експлуатації і зловживанням щодо дітей у цифровому середовищі.
✅ Впровадження комплексного міжвідомчого підходу до профілактики правопорушень серед дітей та проведення соціально-виховної роботи з дітьми, схильними до вчинення правопорушень.

    Учасники засідання ознайомились зі станом реалізації пілотноих проєктів щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з безоплатної правничої допомоги та програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

     Детальніше про захід за посиланням: https://www.facebook.com/inccojj/posts/pfbid034L2PgxwtZt2dTrZX4bB852uWYFEJLXG5fHD66LGRyGpj9WcNQici34xU2rR79ifVl