flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

  Дослідження досвіду запровадження спеціалізації суддів у справах дітей

10 січня 2024, 08:10

    Суддя Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко разом з адвокатом Ларисою Гретченко прийняв участь у дослідженні досвіду запровадження спеціалізації суддів у цивільних справах щодо сім’ї та дітей,  метою розроблення яких є впровадження сімейної спеціалізації суддів в Україні, що забезпечить імплементацію міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, в національне законодавство і правозастосовну практику.

   Під час дослідження було проаналізовано досвід Польщі, Франції, Англії, Уельсу, Грузії та Казахстану  по запровадженню спеціалізації суддів у справах сім’ї та дітей, а також національний досвід, що вже набутий з цих питань (зокрема у сфері кримінального правосуддя) та, грунтуючись на цьому, розроблені висновки та рекомендації щодо запровадження такої спеціалізації у цивільному правосудді, зокрема у справах, що стосуються сім’ї та дітей.

   Дослідження було підготовлено в межах проєкту «Надання психосоціальної підтримки та забезпечення правосуддя як складової частини кращого догляду для вразливих дітей», що реалізується ГО Всеукраїнський громадський Центр "Волонтер", у співпраці з Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні UNICEF Ukraine.

    Правосуддя, дружнє до дитини, має свої особливості, відмінні від підходів, що застосовуються щодо дорослих людей, які потрапляють у сферу дії правосуддя. А сам судовий розгляд повинен відповідати інтересам дитини, відбуватись в атмосфері розуміння, що дозволить дитині брати у ньому участь та вільно висловлювати свою думку.

     В Керівних принципах Комітету міністрів Ради Європи щодо правосуддя, дружнього до дитини, наголошується, що всі фахівці, які працюють з дітьми і для дітей, повинні отримувати необхідну міждисциплінарну підготовку з питань прав і потреб дітей різних вікових груп, а також щодо процедур, які адаптовані до них. Не останнє місце в системі правосуддя дружнього до дитини займає суд (суддя), який спеціалізується на розгляді справ за участі дітей, як складова судової системи, що в змозі забезпечити дотримання якнайкращих інтересів дитини, яка потрапляє в сферу дії правосуддя.

  На сьогодні в нашій державі вектор державної політики у сфері правосуддя, дружнього до дитини, лише посилився, а виклики, спричинені повномасштабним вторгненням росії в Україну, обумовлюють потребу актуалізації завдань і заходів з реформування системи судочинства щодо неповнолітніх та приділення провідної уваги до забезпечення найкращих інтересів дитини в цивільних провадженнях.

     Тож запровадження сімейної спеціалізації суддів стане позитивним кроком у розбудові системи захисту прав дитини на сім’ю, сприятиме формуванню стійкої системи правосуддя, дружнього до дитини, що ґрунтуватиметься на міжнародних стандартах і взятих Україною на себе зобов’язаннях за міжнародними договорами.

     Ознайомитись та завантажити дослідження можна за посиланням: https://bit.ly/3veqaYi