flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено відбір у підтримці територіальних громад щодо надання соціальної послуги медіації

31 січня 2024, 13:09

   За Ініціативи з розвитку соціальної послуги медіації впроваджується ГО “ВГЦ “Волонтер” у партнерстві з ГС “Українська мережа за права дитини”, ГО “Ліга Медіаторів України” у межах проєкту “Надання психосоціальної підтримки та забезпечення правосуддя як складової частини кращого догляду для вразливих дітей”, що реалізується за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та у співпраці з Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх і Національною соціальною сервісною службою територіальним громадам запропоновано долучитися до ініціативи з розвитку і організації надання соціальної послуги медіації.

   Медіація є одним із найменш травматичних і дієвих способів позасудового врегулювання сімейних спорів. Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» соціальна послуга медіації належить до базових, надання яких забезпечується на рівні територіальних громад. Актуальність медіації особливо зростає в умовах повномасштабного вторгнення, коли через високий рівень стресу, розірвання родинних зв’язків внаслідок переміщення значної кількості сімей з дітьми виникають сімейні конфлікти і спори, що стосуються прав та інтересів дитини.

   У межах ініціативи будуть відібрані 30 територіальних громад, які делегують фахівців для:

  •        проходження навчання з питань проведення медіації під час очних тренінгів протягом лютого-червня 2024 р. Навчання буде проведене сертифікованим тренером Асоціації сімейних медіаторів. До навчання зможе долучитися 1 фахівець від громади;
  •              отримання подальшої підтримки в розвитку соціальної послуги медіації.

   Уже під час навчання ці фахівці зможуть розпочати практику надання соціальної послуги медіації, отримувати супервізійну підтримку, обмін досвідом з колегами, розвиваючи свої навички медіатора.
  До участі в ініціативі запрошуються територіальні громади Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Полтавської, Харківської, Чернігівської та Чернівецької областей.  (перелік пріоритетних громад додається.)

    До переліку пріоритетних територіальних громад для відбору до участі в ініціативі  входить також і Бахмацька територіальна громада  Чернігівської області.

   Зацікавлені територіальні громади мають визначити фахівця від надавача соціальних послуг комунального чи недержавного сектору, який буде надавати цю соціальну послугу в межах своєї професійної діяльності. Також може бути делегований фахівець іншої структури / організації/ закладу, який в подальшому на договірних засадах надаватиме соціальну послугу медіації.

   Для участі у відборі необхідно:

  •           подати лист за підписом голови / заступника голови територіальної громади з висловленням зацікавленості брати участь в ініціативі і готовності в подальшому надавати соціальну послугу  медіації (лист подається у довільній формі, сканована копія – на електронну адресу: socmediation@gmail.com).
  •      керівнику надавача соціальних послуг, на базі якого буде надаватись соціальна послуга медіації, заповнити анкету за цією формою: https://forms.gle/AwPEFUmg9NUxsd6z9 

   Лист і анкету потрібно подати до 15 лютого 2024 року.


    Під час відбору територіальних громад перевага буде надана тим громадам, які:

  •       мають потребу в організації надання соціальної послуги медіації;
  •     можуть делегувати фахівця, який має вищу освіту у галузі знань «соціальні та поведінкові науки», «соціальна робота», «право» і досвід роботи з сім’ями з дітьми не менше ніж 2 років;
  •      можуть забезпечити сталість надання соціальної послуги медіації в подальшому.

   Детальніше з інформацією можна ознайомитись на сайті ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ГРОМАДСЬКИЙ ЦЕНТР «ВОЛОНТЕР»  у публікації  Оголошення щодо відбору та підтримки територіальних громад у наданні соціальної послуги медіації