flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пропозиції Мін'юсту щодо вирішення проблеми невиконання рішень судів, на яку вказав Європейський суд з прав людини

06 квітня 2018, 14:42

   Станом на 2018 рік невиконаними в Україні залишається 169 500 рішень судів. Таку цифру назвав заступник Міністра юстиції - Уповноважений у справах Іван Ліщина під час круглого столу щодо вирішення проблеми невиконання рішень національних судів.

   Заступник Міністра юстиції зауважив, що з 2013 по 2016 рік було виконано приблизно 26 тис. рішень судів. А вже у 2017 році, коли обсяг фінансування на виконання рішень судів було збільшено до півмільярда гривень, ця цифра становила вже 30 тис. судових рішень.

   Однак і цього недостатньо, бо такими темпами на виконання 169 тис. судових рішень Україні знадобиться ще десять років. "А стільки часу у нас немає", - зауважив Іван Ліщина.

 

   Більшість таких невиконаних рішень національних судів стосуються зобов'язання Пенсійного фонду здійснити перерахунок та виплату заявникам пенсій згідно із законами "Про статус і соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про соціальний захист дітей війни", стягнення соціальної допомоги для чорнобильців та ветеранів війни, стягнення заборгованості, а також невиконання рішень судів у зв'язку з встановленням мораторіїв на примусове виконання рішень національних судів з юридичних осіб, примусова реалізація майна яких заборонена законом.

  Серед проблем, які стоять на заваді виконанню рішень судів, Іван Ліщина назвав мораторії на примусову реалізацію майна, зокрема державних підприємств. Інша проблема, за словами заступника Міністра, полягає в тому, що більшість рішень щодо соціальних виплат є рішеннями зобов'язального характеру, і коли державні виконавці звертаються до суду щодо зміни способу та порядку виконання рішень, останні такі клопотання не задовольняють, а тому виконати такі рішення неможливо. Крім того, уряд передбачив, що виконанню підлягають лише рішення про стягнення коштів. 

   У Міністерстві юстиції пропонують для вирішення проблеми невиконання рішень судів:

- застосувати процедуру, передбачену постановою КМУ № 440, до всіх заяв про виконання рішень за рахунок коштів, передбачених бюджетною програмою 4040;

- у Державному бюджеті на 2019 рік передбачити на виконання рішень судів 1 млрд гривень і в подальшому розподіляти кошти таким чином, аби виплатити заборгованість за рішеннями судів до кінця 2022 року.

   Щодо виплати відшкодування через тривале невиконання рішень судів, як того вимагає ЄСПЛ, в уряді пропонують внести зміни до Закону "Про гарантії" та передбачити відшкодування за невиконання рішення у розмірі 10% від присудженої раніше суми, але не більше однієї мінімальної заробітної плати. 

   Аби в подальшому уникати порушення прав людини у формі невиконання судових рішень, у Мін'юсті пропонують запровадити моніторинг законопроектів та чинного законодавства щодо встановлення додаткових пільг, скасувати мораторії, що перешкоджають виконавчим провадженням щодо державних підприємств, посилити представництво державних органів у судах, вдосконалити процедуру порушення цивільного провадження проти державних підприємств щодо відшкодування коштів, що сплачуються до державного бюджету, та встановити постійний моніторинг рішень про стягнення коштів з держави для запобігання нової хвилі масових позовів проти держави.

   Як відомо, у жовтні 2017 року ЄСПЛ прийняв рішення у справі "Бурмич проти України". Суть цього рішення полягає в тому, що Європейський суд призупиняє розгляд справ, типових до справи "Іванов проти України", і протягом цього періоду уряд України під наглядом Комітету Міністрів має запровадити заходи загального характеру щодо остаточного вирішення системної проблеми невиконання рішень судів, ухвалених проти держави.