flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право на отримання пенсії державного службовця

16 квітня 2018, 09:47

      У Верховному Суді пояснили, що обов’язковими умовами для збереження в особи права на призначення пенсії державного службовця є дотримання сукупності вимог щодо віку, страхового стажу і стажу державної служби.

     Зокрема, як йдеться у рішенні Верховного Суду від 04.04.2018 № № 822/524/18, після набуття чинності нового Закону України “Про державну службу” 1 травня 2016 року зберігають право на призначення пенсії державного службовця відповідно до попереднього Закону України “Про державну службу” (від 16 грудня 1993 року № 3723-XII) лише ті особи, які мають стаж державної служби, вік і страховий стаж.

    Крім цього, особи- держслужбовці, яким встановлено інвалідність, із 1 травня 2016 року втратили право на призначення пенсії за інвалідністю державного службовця в розмірах, визначених попереднім законом, однак зберегли право на призначення пенсії за інвалідністю відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

   Отже, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову до управління Пенсійного фонду України (ПФУ), в якому позивач просила визнати протиправною відмову в здійсненні переведення її з пенсії за інвалідністю на пенсію державного службовця і зобов’язати відповідача призначити пенсію державного службовця.

   Ці висновки суд рекомендує застосовувати в адміністративних справах за зверненням осіб до суду з позовами до територіальних органів ПФУ з вимогами призначити пенсію за інвалідністю державного службовця відповідно до ст. 37 закону України від 16 грудня 1993 року № 3723-ХІІ “Про державну службу”.

   Верховний Суд звертає увагу, що на інше застосування норм матеріального права, ніж у зразковій справі, можуть впливати відмінності в обставинах справи, зокрема щодо віку і стажу позивача.