flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада ухвалила закон, що забезпечить доступ до приміщень судів для людей із інвалідністю

05 грудня 2018, 16:01

   Верховна Рада ухвалила закон 6211 "Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про судовий збір" щодо створення умов для забезпечення доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень судів".

 

   За ухвалення цього рішення проголосували 228 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

   Метою закону є забезпечення архітектурної та інформаційної доступності приміщень судів для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення шляхом використання коштів від сплати судового збору на переобладнання приміщень, прилеглої території та інформаційне забезпечення вказаної категорії осіб.

 

   Як пояснила перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова, презентуючи законопроект з трибуни парламенту, на сьогодні лише 35% приміщень судів облаштовані пандусами, причому не всі - з відповідних матеріалів і мають поручні.

 

   "Більше трьох мільйонів людей в Україні є людьми з інвалідністю, для яких ми повинні створити особливі умови доступу, у тому числі до приміщень судів. Це не просто написи шрифтом Брайля на вході, не просто кнопки виклику, не просто переговорні присторої - це і відеоспостереження, і пандуси. Цей закон передбачає, що частина судового збору піде на облаштування приміщень судів для того, щоб спростити доступ людей із інвалідністю до них", - зазначила заступник міністра.

 

  Так, ухваленим законом встановлено, що кошти судового збору спрямовуються на забезпечення здійснення судочинства та функціонування органів судової влади, а також на забезпечення архітектурної доступності приміщень судів, доступності інформації, що розміщується у суді, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

 

   Зі свого боку, голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна уточнила, в законі не вказано жодних сум, оскільки ним лише розширюється норма три статті 9 закону "Про судовий збір" щодо його витрачання. При цьому вона висловила сподівання, що сума коштів, яка має бути спрямована на цю мету, буде визначена Кабінетом міністрів України. Водночас Южаніна озвучила рішення комітету, за яким пропонувалося ухвалили законопроект №6211 за основу та в цілому.

 

Джерело: www.ukrinform.ua

04.12.2018