flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася конференція «Вплив кримінальних проступків на права людини та кримінальну юстицію в Україні»

28 травня 2021, 10:06

          25 травня 2021 року голова Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко взяв участь у конференції «Вплив кримінальних проступків на права людини та кримінальну юстицію в Україні».

           Захід організований у межах проєкту Ради Європи «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України». Він став платформою для обміну між основними учасниками кримінальної юстиції (суддями, поліцейськими, прокурорами, адвокатами та представниками громадянського суспільства) думками та досвідом щодо досягнень і викликів у зв’язку із запровадженням кримінальних проступків в Україні.

           Відкриваючи захід, голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов наголосив, що реформування системи кримінального правосуддя – важлива сфера технічної співпраці РЄ з  Україною. Одним із важливих напрямів реформи кримінальної юстиції є впровадження механізму кримінальних проступків, який має гуманізувати систему кримінальної юстиції щодо незначних правопорушень та водночас посилити ефективність розгляду кримінальних проваджень.

            На думку Стена Ньорлова, важливо здійснювати моніторинг впровадження згаданого механізму в Україні. РЄ зробила перший крок у цьому напрямі – провела дослідження «Оцінка запровадження кримінальних проступків в Україні». «Маємо попередні висновки, і наша оцінка позитивна», – зауважив спікер.

            Голова Офісу РЄ в Україні також зазначив, що система стала більш гуманною, оскільки кількість затримань зменшилася, а кількість застосовуваних запобіжних заходів під час розслідування мінімальна. Середня тривалість досудового розслідування скоротилася приблизно вдвічі, а судовий розгляд за відсутності судового засідання та участі сторін дає можливість суддям зосередитися на розгляді більш складних кримінальних проваджень. Крім того, успішне впровадження кримінальних проступків може вплинути на процес, пов'язаний із багатьма справами та рішеннями, які ухвалює Європейський суд з прав людини щодо України.

            «Сьогодні інститут кримінальних проступків діє, і його функціонування можна оцінити позитивно»,-  на цьому наголосив голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко.

             На конференції Павло Пархоменко виступив з доповіддю на тему: «Гарантії права на справедливий суд у спрощеному провадженні  щодо кримінальних проступків», зокрема наголосив на особливостях розгляду кримінальних проступків без участі обвинуваченого і дотримання при цьому гарантій права на справедливий суд.

             До професійної дискусії долучилися представники поліції, прокуратури, судді, адвокати, міжнародні та національні експерти у сфері кримінальної юстиції.

             Ви можете дивитись цей захід онлайн в YouTube або на Facebook сторінці Офісу Ради Європи в Україні