flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обмежувальний припис

05 квітня 2023, 11:13

   Верховним Судом залишено без змін рішення Бахмацького районного суду Чернігівської області, яким було відмовлено в задоволенні заяви про видачу обмежувального припису.( https://reyestr.court.gov.ua/Review/109580781)

   Основні висновки суду першої інстанції: (https://reyestr.court.gov.ua/Review/107744000)

 34. По-перше, основні доводи заявниці, навіть пояснення в судовому засіданні (див. а.с.2 та пункт 8), зводяться до обґрунтувань щодо її права на спадкове майно, існування тривалого конфлікту і судових спорів щодо спірного будинковолодіння, що не свідчить про існування ситуації домашнього насильства.

  35. По-друге, досліджуючи звернення заявниці до правоохоронних органів, Суд звертає увагу, що за їх результатами кримінальне провадження було закрито і будь-які заходи впливу до ОСОБА_2 не застосовувались (див. пункти 21-22).

 При цьому Судом враховується правова позиція Верховного Суду, яка викладена у постанові від 12 жовтня 2021 року у справі № 201/5512/20 (провадження № 61-86св21), в якій зроблено висновок про те, що «неодноразові звернення заявника до правоохоронних органів та наявність термінового заборонного припису стосовно кривдника не підтверджують факт вчинення особою насильства, не є доказом вини у вчиненні кримінального правопорушення, враховуючи, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (стаття 62 Конституції України), і не є доказом вчинення адміністративного правопорушення.

 Звернення до різних органів державної влади, зокрема правоохоронних, свідчить про наявність конфлікту між сторонами, і самі по собі не підтверджують факт вчинення насильства заінтересованою особою щодо колишньої дружини та спільних дітей, що є необхідною умовою для застосування до особи спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству, які визначені спеціальним законом».

 36. По-третє факт нанесення тілесних ушкоджень заявниця також не довела, у відповідні медичні заклади вона не зверталась, а із показань свідків (див. пункти 23-24) Суд відповідні обставини достовірно встановити не може.

  37. Існування конфлікту і неприязних відносин не може автоматично свідчити про застосування домашнього насильства і заявниця доказів протилежного Суду не надала.