flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд висловив позицію щодо змісту поняття неповнолітнього у статті 184 КУпАП

24 квітня 2023, 15:04

   Бахмацьким районним судом Чернігівської області у постанові  від 10 квітня 2023 року № 728/653/23 було надано визначення поняття неповнолітнього яке міститься у статті 184 КУпАП:

    5. Суд наголосив на тому, що частина перша статті 184 КУпАП передбачає відповідальність за ухилення від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

  6. У зв`язку із наведеним формулюванням диспозиції частини першої статті 184 КУпАП необхідно навести обґрунтування того, що особа може нести адміністративну відповідальність і у випадку ухилення від виконання батьківських обов`язків щодо дітей віком до 14 років (малолітніх).

  7. Дитина це особа віком до вісімнадцяти років (стаття 6 Сімейного кодексу України (далі СК), стаття 1 Закону України «Про охорону дитинства»).

  8. В кримінальному процесі під неповнолітньою особою розуміється малолітня особа, а також дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

  9. КУпАП був прийнятий 7 грудня 1984 року і в цей період були чинними Цивільний кодекс Української РСР (далі ЦК УРСР) та Кодекс про шлюб та сім`ю України, які не містили визначення «малолітня особа». Поняттям «неповнолітній» охоплювались діти у віці до вісімнадцяти років (див. наприклад статті 13-14 ЦК УРСР).

  10. Пізніше Цивільний кодекс України та СК відокремили малолітніх дітей, як осіб віком до чотирнадцяти років та неповнолітніх осіб, як дітей у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

  11. Поряд з цим з 1993 року по 2021 рік діяв Закон України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», який визначав неповнолітніх, як громадян віком до 18 років (стаття 1).

  12. Таким чином, якщо подивитись на розвиток законодавства, то тривалий час під категорію «неповнолітній» підпадали особи віком до вісімнадцяти років і на даний час КУпАП відповідного розмежування між «неповнолітнім» та «малолітнім» не містить.

  13. Призначення статті 184 КУпАП виходячи із її назви, пов`язано із захистом від невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей.

  14. Застосовуючи телеологічний спосіб тлумачення, який передбачає з`ясування суті норми права за допомогою її мети, враховуючи історію розвитку даної правової норми, Суд доходить висновку, що у диспозиції частини першої статі 184 КУпАП категорія «неповнолітня дитина» розуміється, як особа віком до вісімнадцяти років.

  15. Виключення відповідальності за неналежне виконання батьківських обов`язків щодо осіб до чотирнадцяти років невілюватиме саму ідею закріплення статті 184 КУпАП та охорону прав дітей взагалі.

  Із постановою суду можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/110162851