flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ділимось позиціями розгляду справ про адміністративні правопорушення, що стосуються прав дітей

10 травня 2023, 12:04

І. Заходи впливу, що застосовуються до неповнолітнього

  1. При цьому судом враховується, що за змістом Мінімальних стандартних правил ООН, що стосуються провадження правосуддя стосовно неповнолітніх («Пекінські правила»), які прийняті резолюцією 40/33 Генеральної Асамблеї 1985 року, і які спрямовують на те, що система правосуддя по відношенню до неповнолітнього направлена в першу чергу на забезпечення добробуту неповнолітнього й забезпечення того, що любі міри впливу на останнього були завжди пропорційні, як з індивідуальними даними особистості правопорушника, так із обставинами правопорушення.
  2. У зв`язку із чим відповідно до статті 24-1 КУпАП вирішуючи питання про застосування до неповнолітньої ОСОБА_1 заходів впливу, Суд враховує характер вчинених правопорушень, індивідуальні особливості дитини (соціальний статус, положення в сім`ї, майновий стан), ступінь її вини, приймаючи до уваги відсутність обставин, що обтяжують відповідальність, наявність обставини, що пом`якшує таку, враховуючи першочергові інтереси дитини, Суд вважає за доцільне застосувати захід впливу у виді передачі неповнолітнього під нагляд батькам, що є достатнім для виховання вищезазначеної особи, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобіганню вчинення нових правопорушень, як нею, так і іншими особами.
  3. Дані заходи впливу будуть пропорційними з індивідуальними даними особистості дитини та обставинами правопорушення, а тому підстав для застосування інших, заходів впливу або адміністративних стягнень не має.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/106807043

ІІ. Отримання дитиною отруєння не свідчить про «ухилення від виконання батьківських обов`язків» його матір`ю, яка навпаки вживала після цього заходи по створенню безпечних умов для дитини

  1. В ситуації, що розглядається не можливо встановити, що ОСОБА_1 не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дітей, що негативно впливає на їх фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу; не створює умов для отримання нею освіти (див. пункт 12).
  2. Складаючи протокол про адміністративне правопорушення інспектором поліції не розкрито таку ознаку об`єктивної сторони адміністративного правопорушення, як «ухилення від виконання батьківських обов`язків».
  3. В такому випадку отримання дитиною отруєння не свідчить про «ухилення від виконання батьківських обов`язків» його матір`ю, яка навпаки вживала після цього заходи по створенню безпечних умов для дитини.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/93238159

ІІІ. Виключення відповідальності за неналежне виконання батьківських обов`язків щодо осіб до чотирнадцяти років невілюватиме саму ідею закріплення статті 184 КУпАП

  1. Призначення статті 184 КУпАП виходячи із її назви, пов`язано із захистом від невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей.
  2. Застосовуючи телеологічний спосіб тлумачення, який передбачає з`ясування суті норми права за допомогою її мети, враховуючи історію розвитку даної правової норми, Суд доходить висновку, що у диспозиції частини першої статі 184 КУпАП категорія «неповнолітня дитина» розуміється, як особа віком до вісімнадцяти років.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/110162851