flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся фінальний круглий стіл пілотного проєкту про залучення психологів до кримінальних проваджень за участю дітей

16 квітня 2024, 10:59

  Суддя Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко взяв участь у фінальному круглому столі пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги, який відбувся 11 квітня 2024 року у місті Чернігів.

  Впровадження проєкту розпочалося  із жовтня минулого року і мало на меті забезпечення справедливої та безпечної для дітей системи ювенальної юстиції , що є дуже важливим для розвитку системи правосуддя в цілому, і тому залучення психологів для кримінальних проваджень за участі малолітніх, неповнолітніх осіб має першочергове значення. Їхній досвід у розумінні поведінки та психічного здоров'я дітей сприяє захисту найкращих інтересів та підсиленню голосу дітей, які з різних причин, опинились у контакті з законом.

  Як і більшість інноваційних проєктів, на етапі реалізації він стикався з труднощами та проблемами на різних рівнях, що потребувало реагування та внесення змін у підходи та процеси його впровадження. Саме задля забезпечення аналізу та належної реакції на проблемні питання пілотного проєкту і проводиться серія круглих столів за участю всіх причетних до системи ювенальної юстиції суб'єктів.

  Так за результатами обговорень учасники, розробили подальші кроки для подолання поточних проблем реалізації проєкту.

  При цьому важливо відзначити, що наразі в Реєстрі психологів зареєстровано лише сім фахівців, які працюють в Чернігівській області, що є найменшим показником серед областей, де впроваджується пілотний проєкт. З огляду на це, ми закликаємо психологів регіону подавати свої заяви на включення до Реєстру, коли буде оголошено новий конкурсний відбір. Це дозволить не лише підвищити якість та ефективність проведення слідчих дій, запобігаючи повторної травматизації, але й дозволить підвищити професійний потенціал психологів регіону в цілому,так як за півроку в регіоні в кримінальних провадженнях було зареєстровано 28 малолітніх, неповнолітніх осіб в якості постраждалих, 26 - в якості свідків, дев'ять - в якості підозрюваних, ще чотири особи мають інший статус. За цей же час психологів було залучено у 59 кримінальних провадженнях та проведено 88 слідчих, процесуальних дій за їхньої участі.

  Слід також зазначити, що пілотний проєкт реалізується в межах спільного наказу, яким затверджується Порядок пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Наказ підписано Міністерством юстиції України, МВС України та Офісом Генерального прокурора.

   Для реалізації пілотного проєкту оплата послуг психологів здійснюється за кошти міжнародної технічної допомоги, зокрема, у межах проєкту “Надання психосоціальної підтримки та забезпечення правосуддя як складової частини кращого догляду для вразливих дітей”, що реалізується ГО Всеукраїнський громадський Центр "Волонтер" за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні UNICEF Ukraine.
   Детальніше про захід можна дізнатись на сторінці Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх