flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЄСПЛ схвалив обмеження батьківських прав для осіб, які застосовують до дітей фізичне покарання

23 березня 2018, 11:06

 

    Європейський суд з прав людини підтримав рішення німецьких суддів щодо учасників секти «Twelve Tribes Church», у яких забрали дітей через фізичне насильство щодо них. Про це повідомила прес-служба суду.

    У своєму рішенні від 22 березня 2018 року ЄСПЛ встановив, що не було порушення статті 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Європейської конвенції з прав людини.

   Справа стосувалася часткового позбавлення батьківських прав і взяття під опіку дітей, які належали до «Церкви 12 племен» і жили у двох комунах у Баварії.

   У 2012 році преса повідомила, що учасники секти застосовують до дітей фізичне насилля – б’ють їх палками. Інформація була підтверджена відео з прихованих камер.

   На підставі повідомлень у пресі і заяв колишніх членів секти суд дозволив у вересні 2013 року забрати дітей з комун.

   Чотири родини з секти подали позов до ЄСПЛ, у якому скаржилися на те, що німецькі суди обмежили їхні батьківські права і розлучили сім’ї.

   ЄСПЛ погодився з місцевими судами, що ризик систематичного побиття дітей виправдовує запроваджені заходи. «Їхні рішення були прийняті на основі ризику негуманного поводження, що категорично заборонено Євроконвенцією», – йдеться у повідомленні.

  Окрім того, суд вказав, що німецькі судді детально пояснили, чому у них не було іншого варіанта для захисту дітей. Зокрема, батьки не змінили свою думку щодо неприпустимості такого покарання, і навіть якщо б вони погодилися не бити дітей, не було можливості переконатися, що дітей не каратимуть інші члени секти.

  Тому німецькі суди під час чесних судових засідань, під час яких справа кожної дитина була розглянута індивідуально, винесли рішення, збалансовані поміж правами батьків і найкращими інтересами дітей.

Джерело:Центр суддівських студій