flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено збори суддів

08 травня 2019, 14:39

   2 травня 2019 року на зборах суддів Бахмацького районного суду Чернігівської області судді ознайомилися з Наказом ДСА України від 25 квітня 2019 року № 420 « Про визначення кількості суддів в окружних судах» та було прийнято рішення висловити пропозиції щодо граничної кількості суддів окружного суду.

 

   Відповідно до частини шостої статті 19 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", рішення Вищої ради правосуддя від 18.04.2019 року №1201/0/15-19, Наказом ДСА України від 25 квітня 2019 року № 420 визначено граничну кількість суддів в окружних судах.

   Згідно з Додатком № 24 до вищевказаного наказу ДСА України, в Бахмацькому окружному суді Чернігівської області затверджено граничну  кількість суддів, яка складає 7 посад.

   Відповідно до Указу Президента України № 451/2017 від 29.12.2017 року «Про реорганізацію місцевих загальних судів» було утворено Бахмацький окружний суд Чернігівської області шляхом реорганізації (злиття) Бахмацького районного суду Чернігівської області та Борзнянського районного суду Чернігівської області.

   На даний час, згідно з штатним розписом у Бахмацькому районному суді Чернігівської області передбачено 6 посад суддів, у Борзнянському районному суді - 4. Загальна кількість посад суддів згідно з штатними розписами обох судів складає 10 посад суддів.

   Таким чином, Наказ ДСА України від 25 квітня 2019 року № 420  "Про  визначення кількості суддів в окружних судах» передбачає зменшення наявної кількості посад суддів в Бахмацькому та Борзнянському районних судах, які утворюють Бахмацький окружний суд, на три одиниці, що є вкрай  нелогічним та необґрунтованим.

   Статистичні дані за 2018 рік вказують на те, що навіть при наявності в штаті Бахмацького районного суду Чернігівської області 6 посад суддів, на одного суддю надходить більше справ та матеріалів, ніж визначено модельними розрахунками.

   З огляду на ситуацію, що склалася, з метою недопущення суттєвого збільшення навантаження на суддів, порушення процесуальних строків розгляду справ та права громадян на доступ до правосуддя, збори суддів Бахмацького районного суду Чернігівської області вирішили звернутись до ДСА України, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Чернігівського апеляційного суду та ТУ ДСА у Чернігівській області про вжиття заходів в межах компетенції щодо перегляду штатної чисельності суддів Бахмацького окружного суду, визначеної наказом ДСА України від 25 квітня 2019 року № 420 «Про визначення кількості суддів в окружних судах» з урахуванням позиції суддів Бахмацького районного суду Чернігівської області.