flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика Верховного Суду

12 липня 2019, 08:53

   Постанова КГС ВС щодо процесуального статусу ОСББ

   У справі № 910/18885/17 ТОВ «Європаркінг» (Товариство) звернулося до господарського суду з позовом до ТОВ «КП «Українська житлова компанія» (за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дружби Народів Авеню», в якому просило, з урахуванням уточнень позовних вимог, визнати недійсним правочин щодо приймання-передачі житлового будинку з балансу на баланс частини офісно-житлового комплексу на бульварі Дружби Народів, 14–16 у Печерському районі м. Києва (ІІ черга, 3 та 4 секції) від 4 травня 2017 року у частині передачі ОСББ на баланс паркінгу; визнати позивача балансоутримувачем паркінгу, йдеться на сайті court.gov.ua

   Позов обґрунтовано незаконністю акта від 4 травня 2017 року, складанням його з порушенням норм чинного законодавства, оскільки паркінг у момент його передачі за зазначеним актом вже перебував на балансі позивача, а отже, не міг бути переданий відповідачем ОСББ за актом від 4 травня 2017 року.

   Рішенням Господарського суду міста Києва, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду, позов задоволено повністю.

   Колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду рішення місцевого та постанову апеляційного господарських судів скасувала, а справу передала но новий розгляд до Господарського суду міста Києва, у зв’язку з тим, що із з’ясованих попередніми судовими інстанціями обставин неможливо з усією достовірністю з’ясувати, чи мало ОСББ як учасник справи належний правовий статус як юридична особа на час розгляду цієї справи судами першої та апеляційної інстанцій.

   Однак встановлення відповідних обставин мало істотне значення для судового розгляду заявленого у справі позову, оскільки якщо на відповідний момент (моменти) ОСББ не мало статусу юридичної особи (при тому, що воно, зрозуміло, не мало й статусу фізичної особи, державного органу чи органу місцевого самоврядування), то воно не могло бути й учасником зазначеної справи, у тому числі і в процесуальному статусі третьої особи.

   До того ж, як вбачається із встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи, правочин вчинено двома його сторонами – Товариством і ОСББ. Отже, ОСББ, з урахуванням змісту позовних вимог зі справи, мало б виступати не як третя особа, а як співвідповідач у справі поряд і нарівні з іншою стороною правочину (тобто Товариством), за наявності в ОСББ статусу юридичної особи.

   Попередні судові інстанції наведеного не врахували, обставин, пов’язаних із належним процесуальним статусом ОСББ, не з’ясували, у зв’язку з чим рішення місцевого та постанова апеляційного господарських судів скасовані з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

   Посилання на судове рішення в ЄДРСР – http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/81620094.