flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уряд оголосив надзвичайну ситуацію по всій Україні та продовжив карантин до 24 квітня

26 березня 2020, 15:09

   Наголошують - надзвичайна ситуація не тотожна надзвичайному стану. При надзвичайній ситуації права і свободи громадян не обмежують. Постановою КМУ від 25.03.2020 р. № 239 подовжено тривалість загальнонаціонального карантину - до 24 квітня. А також оновлено перелік видів господарської діяльності, яку можливо здійснювати під час карантину, і тієї, якою під час оголошеного карантину займатися не можна.

   Таким чином, надалі постанова № 211 від 11 березня 2020 р. щодо заходів на період карантину забороняє до 24 квітня 2020 р. таку діяльність суб'єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення.

   Винятками, які дозволені, будуть роботи з:

- торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв'язку;

- провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування РРО, діяльності з ремонту комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об'єктів поштового зв'язку;

- торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень .

   Для всіх дозволених видів діяльності обов»язковим є забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

   Також до 24 квітня 2020 р. заборонені регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні.

   Проте не обійшлося без винятків. Тож дозволили перевезення пасажирів:

- легковими автомобілями;

- службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ. Але обов'язкова умова - забезпечити водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Нацполіції, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

- в одному міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспортному засобі, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах, в кількості пасажирів, яка одночасно не перевищує половини кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу та визначених у реєстраційних документах. Обов'язкова умова - перевозити людей у засобах індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Ці ж обмеження стосуються транспортних засобів та автобусів, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі.

   Окрім того до 24.04.2020 р. продовжили заборону на перевезення пасажирів в метро та залізницею.

   Також до цієї ж дати діятиме заборона на:

- прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують пасажирські перевезення осіб, які здійснюють подорож з туристичною метою;

- відкриття пунктів пропуску (пункти контролю) через державний кордон для міжнародного пасажирського залізничного, повітряного, автомобільного (для автобусів) сполучення.