flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Деякі аспекти розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо невиконання обов’язків щодо виховання дітей

17 січня 2024, 12:15
  Суддею Бахмацького районного суду Чернігівської області Павлом Пархоменко проведено аналіз справ про адміністративні правопорушення щодо невиконання обов’язків щодо виховання дітей .
  Частина перша статті 184 КУпАП передбачає відповідальність за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.
  Відповідно до статті 12 Закону України «Про охорону дитинства», батьки зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її стан здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.
  Водночас, відповідно до роз’яснень, викладених в пункті 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.
  Складаючи протокол про адміністративне правопорушення інспектором поліції має бути розкрито таку ознаку об’єктивної сторони адміністративного правопорушення як «ухилення від виконання батьківських обов’язків».
 Важливі висновки щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо невиконання обов’язків щодо виховання дітей (ст. 184 КУпАП):
  1. Отримання дитиною отруєння не свідчить про «ухилення від виконання батьківських обов’язків» його матір’ю, яка навпаки вживала після цього заходи по створенню безпечних умов для дитини – Постанова Бахмацького районного суду Чернігівської області від 1 грудня 2020 року у справі № 728/2072/20.
    Джерело: http://tinyurl.com/4hddpn6e
   2. Отримання дитиною травми не свідчить про «ухилення від виконання батьківських обов’язків» її матір’ю, яка навпаки вживала після цього заходи по створенню безпечних умов для дитини – Постанова Бахмацького районного суду Чернігівської області від 13 жовтня 2020 року у справі № 728/1750/20.
    Джерело: http://tinyurl.com/2frfhe2d
   3. Разове вчинення дитиною дій зазначених в протоколі не свідчить про ухилення від виховання дитини – Постанова Бахмацького районного суду Чернігівської області від 10 серпня 2023 року у справі № 728/2046/23.
    Джерело: http://tinyurl.com/8avvmmmm
   4. Застосовуючи телеологічний спосіб тлумачення, який передбачає з’ясування суті норми права за допомогою її мети, враховуючи історію розвитку даної правової норми, Суд доходить висновку, що у диспозиції частини першої статі 184 КУпАП категорія «неповнолітня дитина» розуміється, як особа віком до вісімнадцяти років. Виключення відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків щодо осіб до чотирнадцяти років невілюватиме саму ідею закріплення статті 184 КУпАП та охорону прав дітей взагалі – Постанова Бахмацького районного суду Чернігівської області від 10 квітня 2023 року у справі № 728/653/23.
    Джерело: http://tinyurl.com/36bzdbhk
   Детальніше зі статтею можна ознайомитись на сайті Вищої школи адвокатури НААУ у публікації "Деякі аспекти розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо невиконання обов’язків щодо виховання дітей"